Select Page

Een huis kopen: hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen om een huis te kopen?

De meest gestelde vraag bij mensen die een huis willen kopen is vaak: ‘hoeveel kan ik lenen met mijn loon?’. Logisch, want de aankoop van een woning brengt heel wat kosten met zich mee. Zo moet je niet enkel het aankoopbedrag van de woning betalen, maar ook andere kosten zoals notariskosten, inboedel en eventuele renovatiekosten. Veel mensen moeten dus gaan aankloppen bij de bank.

 

Lenen voor de aankoop van een woning

Voor je kan beslissen hoeveel je exact moet lenen, moet je eerst bereken hoeveel je droomwoning nu echt kost. Hiervoor moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • De aankoopprijs van de woning die je op het oog hebt
  • De notariskosten die je bovenop de aankoopprijs moet betalen
  • De kosten die je moet betalen bij het aangaan van een hypothecaire lening

Als je deze 3 kosten bij elkaar optelt, weet je exact hoeveel je nodig hebt. Dan is het natuurlijk afhankelijk van je eigen inbreng hoeveel je moet gaan lenen bij de bank.

 

Hoeveel eigen inbreng als je wil gaan lenen?

Als je een lening wil aangaan bij de bank heb je eigen inbreng nodig. Zonder eigen inbreng is de kans heel klein dat de bank je een lening gaat toekennen. Uiteraard zijn er alternatieven voor mensen waarbij dit onmogelijk is, denk bijvoorbeeld aan een sociale lening.

Wil je gewoon gaan lenen bij de bank? Dan zal je eigen inbreng op tafel moeten leggen voordat de bank je aanvraag zal goedkeuren. De vuistregel is de volgende: 90% van het aankoopbedrag mag je lenen, 10% moet je zelf inbrengen.

Daarnaast moet je ook je notaris kosten zelf kunnen betalen. Deze bedragen gemiddeld 10% van de aankoopprijs van je woning.

Voor een woning van €250.000 kan je dus maximaal €225.000 lenen. Je zal dus zelf nog €25.000 moeten sparen om je woning te kunnen betalen en nog een extra €25.000 voor het betalen van je notaris.

 

Hoeveel kan ik lenen met mijn loon?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: hoeveel kan je maandelijks missen? De vuistregel hier is dat je maximaal 40% van je (gezamelijke) inkomen afbetaalt.

Als je dus samen een inkomen hebt van €4000 netto per maand, kan je €1600 per maand afbetalen.

 

Calculators om te berekenen hoeveel je kan lenen

Hoeveel je uiteindelijk kan lenen en gaat afbetalen, is afhankelijk van enorm veel verschillende factoren. Zo moet je bijvoorbeeld ook rente betalen op je lening. Deze zijn sterk afhankelijk van je  keuze van bank, hoeveel je eigen inbreng bedraagt, of je voor een vaste of variabele rentevoet kiest, etc.

Een bezoek aan de bank kan heel tijdsrovend zijn. Zeker als je nog in de verkennigsfase zit lijkt een gesprek met de bank een grote stap. De bank weet dat ook. Daarom bieden de meeste banken gratis calculators aan waarmee je een inschatting kan maken van hoeveel je nu exact kan lenen voor de aankoop van een woning. We lijsten ze even voor je op!