Select Page

Hoeveel registratierechten moet je betalen?

Hoeveel registratierechten moet je betalen?

Als je een woning koopt, moet je meer budget voorzien dan enkel de aankoopprijs van je woning. Je moet namelijk registratierechten betalen als je een huis of appartement koopt in België. Deze registratierechten betaal je aan je notaris na het opstellen van de notariële akte. Ze zijn het grootste deel van je notariskosten, maar de notaris stort dit bedrag door naar de overheid. Het is dus een soort belasting dat je betaalt voor het aankopen van een woning.

Wat zijn registratierechten?

Bij de aankoop van vastgoed in België moet je registratierechten betalen. Deze registratierechten zijn belastingen die de Belgische overheid heft bij de registratie van je notariële akte.

Ook op andere documenten zoals verkoopaktes, donaties, testamenten en onderhandse overeenkomsten moet je registratierechten betalen.

Bron: https://www.verzekeringen.be/registratierechten-woning

Hoeveel bedragen de registratierechten?

Je droomhuis gevonden? Proficiat! Als je weet hoeveel de aankoopprijs van de woning bedraagt, kan je heel makkelijk je registratierechten berekenen.

! Houdt er wel rekening mee dat je dit bedrag, net als al je andere notariskosten, niet mag lenen bij de bank. Je moet dit bedrag dus naast je eigen inbreng zelf kunnen betalen.

De registratierechten die je moet betalen zijn afhankelijk van het gewest, de staat van de woning en het aantal woningen dat je bezit.

Registratierechten in Vlaanderen

  • Voor de aankoop van je enige woning betaal je 3% registratierechten
  • Bij een ingrijpende energetische renovatie of bij sloop of herbouw betaal je slechts 1% registratierechten
  • Bij de aankoop van een tweede woning zoals een buiten verblijf, betaal je 12% registratierechten

Deze cijfers zijn van toepassing sinds 01/01/2022. Voorheen betaalde je bij de aankoop van een enige woning 6% en voor de aankoop van een tweede woning 10%. Voor landbouwgronden en natuurgebieden blijft 10% registratierechten behouden.

Registratierechten in Brussel en Wallonië

  • In Brussel betaal je 12,5% registratierechten bij de aankoop van een woning
  • In Wallonië betaal je 12,5% registratierechten bij de aankoop van een woning
  • Bij de aankoop van een bescheiden woning, betaal je in Wallonië maar 6% registratierechten

Verklaring van het verschil in registratierechten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

De registratierechten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn verschillend. Dat komt omdat het een gewestelijke beslissing hoeveel registratierechten er worden aangerekend op de aankoop van een woning.

Registratierechten op nieuwbouw

Koop je een nieuwbouw? Dan verschillen je registratierechten enorm. Je betaalt namelijk geen registratierechten, maar btw op de aankoop van een nieuwbouw. Het gaat om het standaard btw tarief van 21%.

Een woning wordt als nieuw beschouwd tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van de woning.

Op de bouwgrond die bij de nieuwbouw hoort, betaal je ook 21% btw. Dan moet er aan volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Er is een toelating om op de grond te bouwen en er wordt een gebouw opgericht dat verkocht wordt met btw
  • De grond en het gebouw worden door éénzelfde persoon verkocht
  • De bouwgrond wordt tegelijkertijd met het gebouw overgedragen

Als er niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, of je koopt enkel een bouwgrond, dan betaal je gewoon registratierechten.

(Bron: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/kopen-en-verkopen/betaal-ik-btw-of-registratierechten-bij-aankoop-van-een-woning-of-bouwgrond)

Registratierechten op een sociale woning

In sommige gevallen heb je recht een op sociale woning. Denk bijvoorbeeld aan alleenstaande ouders die het budget niet hebben om een ‘gewone’ woning aan te kopen. Zij genieten van een verminderde sociale bijdrage van 1,5%.

De voorwaarden zijn dan de volgende:

  • Je koopt een woning verkocht door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal wonen of door een andere erkende sociale huisvestingsmaatschappij
  • Je bent een ‘woonbehoeftige koper.

Heb jij recht op een sociale koopwoning? Op de site van de Vlaamse overheid lees je meer over de voorwaarden. Ga naar https://www.vmsw.be/Home/Ik-ben-particulier/Kopen-van-een-sociale-woning/Wanneer-mag-u-een-sociale-woning-of-bouwgrond-kopen/Voorwaarden-voor-de-aankoop om meer informatie in te winnen.

(Bron: https://www.vlaanderen.be/het-verkooprecht-bij-de-aankoop-van-een-sociale-woning)

Wanneer moet je de registratierechten betalen?

Je zal je registratierechten moeten betalen aan je notaris na het opstellen van notariële akte. Dat is gemiddeld 4 maanden na de aankoopbeslissing.

Kan je de kosten voor je registratierechten lenen?

Het is niet mogelijk om je registratierechten te lenen bij de bank. Je moet dit bedrag zelf bijeen sparen als je een woning wil aankopen. Houdt dus rekening met deze meerkost in je aankoopbeslissing.

Meeneembaarheid van je registratierechten

Koop je een tweede woning voor 31/12/2023 en kocht je je eerste woning voor 01/01/2022? Dan kan je nog genieten van de meeneembaarheid van je registratierechten. Dat betekent dat je het verkooprecht (registratiebelasting) ten belope van maximum 13.000 euro, dat je op een vorige woning betaald hebt, kunt aftrekken van het verkooprecht dat je op een volgende woning moet betalen. Deze meeneembaarheid dooft geleidelijk aan uit om volledig afgeschaft te worden met ingang van 1 januari 2024.

  • Je kan de meeneembaarheid wel niet combineren met het nieuwe 3% of 1% tarief.
  • Je kan er tijdens de overgangsperiode wel voor kiezen om het oude 6% of 5% tarief toe te passen en het combineren met de meeneembaarheid.
  • Dat wil dus zeggen dat je tot 31 december 2023 voor een enige eigen woning als de keuze hebt om:
  • ofwel kies je voor de nieuwe tarieven (3% en 1%), zonder meeneembaarheid;
  • ofwel kies je voor de oude tarieven (6 en 5%), met meeneembaarheid.
  • Ook het nieuwe algemeen tarief van 12 procent kan je nog gedurende 2 jaar combineren met de meeneembaarheid.

Bron: https://www.vlaanderen.be/uw-overheid/werking-en-structuur/hoe-werkt-de-vlaamse-overheid/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/registratiebelasting/wijzigingen-verkooprecht-vanaf-1-januari-2022

Bereken hoeveel registratierechten je moet betalen

Heb je een woning op het oog, maar ben je niet zeker of je genoeg spaargeld hebt om je registratierechten te betalen? Via deze handige tool weet jij hoeveel je moet voorzien.

Bereken hoeveel registratierechten je moeten betalen via https://www.notaris.be/rekenmodules/aankoop