Select Page

Alles wat je moet weten over notaris kosten

Alles wat je moet weten over notaris kosten

Wil jij een woning kopen? Houdt dan boven op de aankoopprijs van je woning rekening met notaris kosten. Deze zijn verplicht te bepalen aan je de notaris bij de overdracht van je woning. Notariskosten bestaan niet enkel uit de notariële akte, maar ook andere zaken zoals administratieve kosten zal je moeten betalen aan je notaris.

Waarom moet ik notaris kosten betalen?

Bij de aankoop van een woning moet je jammer genoeg niet enkel rekening houden met de aankoopprijs. Voorzie in je budget ruimte voor de notariskosten. Want deze zijn verplicht en (jammer genoeg) best wel kostelijk. Je betaalt deze notaris kosten uiteraard niet zomaar.

Bij de aankoop / verkoop van een woning komt er heel wat kijken. Je notaris stelt niet alleen een notariële akte op, maar vervult ook een rol als juridisch adviseur. Hij of zij brengt alles in orde vanaf de aankoopbeslissing tot het overhandigen van de sleutel bij het tekenen van de notariële akte. Dit is verplicht om een correcte overdracht te kunnen garanderen. Zo is er later geen kans op conflicten.

Hoeveel bedragen mijn notaris kosten?

Als je een huis of appartement koopt, moeten er notaris kosten betaalt worden. Dit woord is eigenlijk een beetje misleidend, want lang niet al deze bedragen zijn voor je notaris. Er wordt namelijk een groot deel doorgestort naar de overheid. We zetten al de notaris kosten even voor je op een rijtje.

Registratierechten bij de aankoop van een woning

Het grootste deel van je notariskosten bestaat uit de registratierechten. Deze betaal je aan je notaris als de notariële akte is opgesteld. Later zal je notaris dit bedrag doorstorten aan de overheid. De registratierechten die je moet betalen zijn bij wet vastgelegd en zijn op 1 januari 2022 net aangepast.

Wil je in Vlaanderen een woning kopen? Dan betaal je 3% registratiekosten of 1% bij een ingrijpende energetische renovatie. Koop je een tweedewoning als bijvoorbeeld buitenverblijf of een extra stuk grond? Dan betaal je 12% registratiekosten.

Als je richting Brussel verhuist, mag je je verwachten aan 12,5% registratierechten.

In Wallonië betaal je ook 12,5% registratierechten. Tenzij je een bescheiden woning koopt, dan krijg je een vermindering en betaal je 6%.

Het ereloon van je notaris

Naast je registratierechten bevatten je notaris kosten ook het ereloon. Dat ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs en is degressief. Hoe hoger de verkoopprijs van je woning, hoe lager het percentage. Deze percentages zijn bij wet vastgelegd.

Administratieve kosten

Je notaris kan je notariële akte niet zo opstellen. Er moet eerst wettelijk op zoek werk gebeuren en er moeten administratieve formaliteiten worden vervuld. Voor dit werk rekent de notaris bovenop de andere notaris kosten ook administratieve kosten aan.

BTW op het ereloon en de administratieve kosten

Als laatste moet er natuurlijk nog BTW betaald worden op het ereloon en de administratieve kosten. Deze bedragen 21% en je notaris stort dit door naar de overheid.

Hoeveel bedragen de notariskosten bij de aankoop van een huis?

Of je nu een huis of een appartement koopt, je betaalt evenveel notariskosten. Veel hangt natuurlijk af van de aankoopprijs van je woning. Hoe duurder de woning, hoe hoger de notariskosten die je zal moeten betalen. Dit komt omdat deze notariskosten afhangen van vaak bij wet vastgelegde percentages en bedragen.

  • Registratierechten: deze liggen tussen de 1% en 3% bij de aankoop van een enige woning en 12% bij de aankoop van een tweede in Vlaanderen
  • In Brussel bedragen je registratierechten 12,5%
  • In Wallonië 12,5% en 6% bij een bescheiden woning
  • Het ereloon van je notaris: dit is bij wet vastgelegd en bedraagt gemiddeld 1%. Hoe duurder je woning, hoe lager het percentage.
  • De administratieve kosten hangen af van de complexiteit van je zaak
  • BTW op het ereloon en de administratieve kosten: deze bedragen 21%