Select Page

Kosten bij de aankoop van een appartement

Kosten bij de aankoop van een appartement

Wil jij een appartement kopen? Dan moet je rekening houden met verschillende kosten. Want jammer genoeg is het niet enkel de aankoopprijs van het appartement dat je moet betalen. Hier komen nog heel wat kosten bovenop. Denk bijvoorbeeld aan je notariskosten, verbouwingskosten en je inboedel, deze moeten uiteraard ook allemaal betaald worden.

Met welke kosten moet je rekening houden als je een appartement koopt? We lijsten ze even voor je op!

De grootste kost bij de aankoop van een appartement

First things first: de aankoopprijs van je droom appartement.

De kostprijs van je appartement wordt bepaald door enkele belangrijke factoren:

  • De staat van het appartement; een nieuwbouw appartement is duurder dan een appartement waar hier en daar wat werk aan is
  • Het aantal slaapkamers en badkamers in je appartement
  • Het al dan dan niet hebben van een terras of tuin aan je appartement
  • De ligging van je appartement
  • Het aantal woningen in het appartementsgebouw

Je kan de prijs naar beneden krijgen door enkele van je niet-essentiële voorkeuren aan te passen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een appartement in je buurtgemeente als je huidige gemeente te duur is, of kies voor een appartement in een groter appartementencomplex.

De notariskosten bij de aankoop van een appartement

De tweede grote kost bij het kopen van een appartement zijn je notariskosten. Deze moet je betalen bovenop de aankoopprijs en bedragen gemiddeld 10% van het aankoopbedrag. Je notariskosten worden opgesplitst in:

Registratierechten bij de aankoop van een appartement

De keuze voor een huis of een appartement heeft geen invloed op je registratierechten. Deze worden namelijk berekend aan de hand van de waarde van je woning. De berekening maak je als volgt:

  • Voor de aankoop van je enige woning in Vlaanderen betaal je 3% registratierechten
  • Bij een ingrijpende energetische renovatie of bij sloop of herbouw betaal je slechts 1% registratierechten
  • Bij de aankoop van een tweede woning zoals een buiten verblijf, betaal je 12% registratierechten
  • In Brussel betaal je 12,5% registratierechten bij de aankoop van een woning
  • In Wallonië betaal je 12,5% registratierechten bij de aankoop van een woning
  • Bij de aankoop van een bescheiden woning, betaal je in Wallonië maar 6% registratierechten

Het ereloon van je notaris

Naast het betalen van registratierechten, moet je ook het ereloon van je notaris bijtellen bij de kosten als je een appartement koopt. Deze bedragen gemiddeld 1% van de aankoopprijs van je appartement.

Het ereloon van een notaris is degressief. Hoe duurder het appartement is dat je koopt, hoe lager het percentage ligt.

Daarnaast betaal je ook nog 21% btw op dit ereloon.

Administratieve kosten bij de aankoop van een appartement

Naast het opmaken van je notariële akte doet je notaris ook andere zaken. Voor dit werk moeten administratieve kosten worden betaald. Daarbovenop betaal je op deze administratieve kosten ook 21% btw.

Hoeveel notariskosten moet je betalen bij de aankoop van een appartement?

Je droomappartement op het oog, maar wil je voorbereid zijn op alle kosten? Je kan er voor kiezen om het handmatig uit te rekenen. Maar om je tijd en rekenfouten te besparen, ontwikkelde notarissen een handige tool waarop je je notariskosten op voorhand kan bereken. Je hebt hiervoor enkel het aankoopbedrag van je woning nodig.

Je kan berekenen hoeveel notariskosten je moet betalen via deze tool: https://www.notaris.be/rekenmodules

Renovatiekosten

Heb je een appartement gekocht waar nog wat werk aan is? Voorzie dan een ruim budget voor de renovatiekosten.

Kies tijdens je renovatie voor duurzame materialen zodat je er langer van kan genieten. Steek ook zeker zelf je handen uit de mouwen om het de kosten hiervoor zo laag mogelijk te houden.

Voor bepaalde renovaties heb je recht op een renovatiepremie. Dit is vooral bij energiebesparende renovaties zoals een dakrenovatie of duurzame isolatie. Op de website van de Vlaamse overheid vind je hier meer informatie over terug. Je kan deze hier raadplegen: https://www.wonenvlaanderen.be/premies/de-vlaamse-renovatiepremie

Kosten na de aankoop van een appartement

Is het appartement van jou? Proficiat! Tijd dus om lekker te genieten van je eigen stekje. Jammer genoeg zijn de kosten nog niet voorbij, denk aan extra kosten zoals:

  • Verzekeringen: brandverzekering (deze is vaak verplicht bij het aangaan van een hypothecaire lening), inboedelverzekering, levensverzekering en andere verzekeringen die jij belangrijk acht
  • Je inboedel: meubilair, keukenmateriaal, badkamermateriaal …
  • Persoonlijke voorkeuren: denk hierbij aan schildermateriaal, een nieuwe vloer…
  • Gedeelde kosten: bij een appartementsgebouw kan het bijvoorbeeld de gewoonte zijn dat er wekelijks iemand de gang komt onderhouden. Aan deze gemeenschappelijke kosten zal je ook moeten bijdragen. Of denk bijvoorbeeld aan de kosten voor licht in de gang en het onderhoud van de lift.
  • Renovatiekosten aan het appartementsgebouw: moet er een nieuw dak op het gebouw komen? Dan moet jij net als de andere bewoners van het appartementencomplex bijleggen voor deze renovatie. Deze kostelijke renovaties worden wel met al de inwoners besproken.

Onroerende voorheffing betalen op je appartement

Koop je een appartement? Houdt dan rekening met een extra jaarlijkse kost. Je moet namelijk onroerende voorheffing betalen op je vastgoed. Deze onroerende voorheffing wordt berekend op basis van je kadastraal inkomen. Je zal voor je onroerende voorheffing een aanslagbiljet ontvangen. Deze worden meestal verzonden tussen april en december.

Weet je hoeveel het kadastraal inkomen van je appartement bedraagt? Dan kan je via een handige tool van de Vlaamse overheid berekenen hoeveel onroerende voorheffing je jaarlijks zal moeten betalen. Je kan de tool hier vinden: https://belastingen.fenb.be/ui/public/ov/simulatie