Select Page

Hoeveel kost alleen wonen: een handig overzicht

Hoeveel kost alleen wonen: een handig overzicht

Een eigen stekje waar je helemaal jezelf kunt zijn. We dromen er op een bepaald moment allemaal van. Zeker vanaf je je eerste job hebt en wat hebt kunnen sparen, kan het serieus beginnen te kriebelen. Tijd om afscheid te nemen van hotel mama of papa? In dit handige overzicht ontdek je hoeveel alleen wonen kost en met welke kosten je rekening moet houden. We lijsten ook alvast wat handige tips voor je op om te kunnen besparen.

Het verschil van kosten tussen huren en kopen als je alleen gaat wonen

Hoeveel alleen wonen kost hangt natuurlijk af van de keuze om te kopen of te huren. Zo moet je bij huren een waarborg betalen en bij kopen notariskosten, maar er zijn nog meer verschillen.

Hoeveel kost het om een huis of appartement te kopen?

Als je kiest om een huis of appartement te kopen als je alleen gaat wonen moet je rekening houden met notariskosten en registratierechten, verzekeringen en (jammer genoeg) nog meer. We beginnen met de kosten vooraf.

De registratierechten bij de aankoop je eerste woning

Bij de aankoop van een eerste eigen woning is er vanaf januari 2022 3 procent registratiebelasting verschuldigd. Dit zijn de belastingen die de Belgische overheid heft bij de registratie van je notariële akte. Je betaalt ze rechtstreeks aan je notaris wanneer deze akte is opgesteld.

Koop je een woning van €250.000? Houdt dan rekening met een meer kost van €7500.

De notariskosten bij de aankoop van je eerste huis of appartement

Als je wilt berekenen hoeveel het kost om alleen te wonen, moet je ook rekening houden met de notariskosten. Dat is het ereloon van de notaris en bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs.

Voor een woning van €250.000 betaal je gemiddeld €2500 ereloon aan je notaris.

Extra kosten naast je notariskosten en registratierechten

Oké, we zijn er bijna. Naast de notariskosten en registratierechten moet je nog rekening houden met 3 extra kosten: administratieve kosten, kosten overschrijving en de btw die je hierop moet betalen.
Wil je ruim voorbereid zijn? Voorzie een extra 10% bovenop het aankoopbedrag van je woning. Dat is ongeveer hetzelfde bedrag dat je moet kunnen neerleggen bij de bank als je een lening aangaat voor deze woning. Bereken hoeveel het kost om jouw droomwoning te kopen.

Grondlasten of onroerende voorheffing

Ben je de eigenaar van een huis of appartement? Vergeet dan zeker niet dat je ook grondlasten of onroerende voorheffing moet betalen. Dit bedrag wordt verdeeld onder het Vlaamse gewest, je provincie en je gemeente.

Hoeveel je grondlasten bedragen is afhankelijk van de ligging, grootte en andere factoren van je woning. Bij het aankopen van een woning is dit bedrag gekend en het wordt elk jaar geïndexeerd.

Hoeveel kost het om een appartement of huis te huren?

Vaak wordt in het begin gekozen om een woning te huren. Maar ook daar komen kosten bij kijken. De belangrijkste kost vooraf is je waarborg. Deze bedraagt vaak 3 keer je huishuur. Je moet de eerste maand dus 4 keer je huurprijs betalen.

Huur je een woning van €750 per maand? Dan moet je een waarborg van €2250 betalen. Belangrijk om te weten is wel dat je deze waarborg kan terugkrijgen. Als je het appartement in dezelfde staat als bij de plaatsbeschrijving terug aflevert, krijg je dit bedrag terug.

De plaatsbeschrijving is ook een kost waarmee je rekening moet houden. Bij een plaatsbeschrijving wordt door een externe partij het appartement letterlijk beschreven als de staat waarin het is. Zo hebben zowel huurder als huisbaas bewijs voor het terugbetalen van de waarborg bij het afsluiten van het huurcontract. De kostprijs voor deze plaatsbeschrijving bedraagt €300 en wordt verdeeld over huurder en huisbaas omdat jullie hier beide baat bij hebben.

Alleen gaan wonen en kopen: welke verzekeringen moet je afsluiten?

Vergeet bij de kosten om alleen te gaan wonen ook niet je nodige verzekeringen bij te te tellen. Als je kiest voor de aankoop van een woning zijn bepaalde verzekeringen vaak verplicht als je een hypothecaire lening wil afsluiten. Kan je het volledige bedrag zelf betalen? Dan zijn deze verzekeringen niet verplicht, maar wel aangeraden!

Brandverzekering

De woningverzekering, of beter gekend als brandverzekering, is de meest voorkomende. Deze verzekering wordt genomen om je woning en inboedel te beschermen tegen schade en hoge kosten te voorkomen. Zo’n 95% van de huiseigenaars in België hebben zo een verzekering. Het beschermt je woning niet enkel tegen brand, maar ook waterschade, stormschade en veel meer.

De kostprijs van je verzekering is afhankelijk van verschillende factoren zoals de ligging van je woning, de waarde, de gebruikte materialen, de verzekeraar, etc.

Schuldsaldo verzekering

Iets minder fijn om over na te denken, maar jammer genoeg wel nodig: de schuldsaldo verzekering. Want wist je al dat jij zou overlijden, je erfgenamen ook je schulden kunnen erven? Om ze hiervoor te beschermen, wordt vaak een schuldsaldo verzekering afgesloten. Dan vallen je schulden weg als je zou overlijden voor je lening is afbetaald. Ook deze kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren.

Diefstalverzekering

Wil je je woning en inboedel extra beschermen? Een diefstalverzekering dekt niet enkel de waarde van de gestolen spullen, maar ook de schade aangericht tijdens de inbraak. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken raam of een geforceerd slot.

Verzekering gewaarborgd inkomen

Last, but not least, kan je bij de Vlaamse overheid aankloppen voor een verzekering gewaarborgd inkomen. Deze verzekering is gratis en denkt je tegen een plots inkomensverlies voor bijvoorbeeld ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De Vlaamse overheid springt dan in om je lening af te betalen als jij het tijdelijk niet kunt.

Welke verzekeringen moet je afsluiten als je een woning huurt?

Als huurder heb je wel een verplichte kost. Je bent namelijk verplicht om je woning te verzekeren tegen brand- en waterschade doormiddel van een brandverzekering.

De kost van deze verzekering is afhankelijk van verschillende factoren.

Ook de andere verzekeringen zoals de brandverzekering en diefstalverzekering zijn aangeraden als je je woning optimaal wil beschermen, maar niet verplicht.

De vaste kosten als je alleen gaat wonen

Nu je de keuze hebt kunnen maken om te kopen of huren, gaan we kijken naar je vaste kosten als je alleen gaat wonen. Aan welke facturen mag je je verwachten?

 • Water: voor het verbruik van water betaal je in België gemiddeld €15 per maand.
 • Elektriciteit en gas: Ben je alleen? Rekening dan gemiddeld €75 voor het verbruik van elektriciteit en gas.
 • Tv, internet, gsm: Er zijn enorm veel aanbieders voor tv, internet en gsm. Gemiddeld zit je voor €60 per maand wel goed.
 • Boodschappen: Als je kiest voor seizoensproducten, hier en daar rekening houdt met promo’s en niet al te duur eet, kom je met gemiddeld €200 per maand toe.
 • Eventuele medische voorzieningen

Als je ervoor kiest om alleen te gaan wonen rekenen dan per maand op gemiddeld €350 vaste kosten. Je kan er natuurlijk helemaal zelf voor kiezen om hier meer budget voor te voorzien.

Zoveel kost alleen wonen

Hoeveel het kost om alleen te wonen? Als je volgende kosten voor jou persoonlijk optelt, dan weet je hoeveel je elke maand zou moeten voorzien:

 • Je huur of maandelijkse afbetaling
 • Je waarborg en plaatsbeschrijving of notariskosten en registratierechten (éénmalig)
 • De nodige verzekeringen, al dan niet verplicht, om je woning en naasten te beschermen
 • Je maandelijkse kosten
 • Water
 • Gas / elektriciteit
 • Tv, gsm, internet
 • Boodschappen
 • Budget voor je hobby’s en om jezelf is goed te verwennen, want dat is ook belangrijk!

Zo kan je besparen als je alleen wil gaan wonen

Het mag gezegd worden: alleen gaan wonen is duur. Zo duur, dat het voor sommige mensen niet mogelijk is de stap te zetten wanneer ze er eigenlijk al lang klaar voor zijn. Neem deze tips mee om meer te besparen of de stap toch te kunnen zetten:

 • Co-housing: Wil je graag weg van het ouderlijke gezag? Misschien zitten er een paar van je vrienden wel in hetzelfde schuitje. Door met verschillende mensen samen te gaan wonen, worden grote kosten zoals de waarborg, water, internet.. verdeeld over meer. Zo kan je op een aangenamere locatie nog wat langer sparen voor je eigen stekje.
 • Old but gold: wees zuinig: je maandelijkse factoren liggen aan de hoge kant, dat is waar. Maar je hebt er zelf best nog wel invloed op. Laat het licht niet onnodig branden, kies voor spaarlampen, zet de verwarming wat minder hard… je zal het voelen op het einde van de maand!
 • Blijf niet altijd bij dezelfde leveranciers: het gevoel dat je écht teveel betaald voor TV, elektriciteit, gas…? Laat dit niet zomaar gebeuren. Neem contact op met andere leveranciers en zie of zij jou een voordeliger tarief kunnen aanbieden. Nieuwe klanten krijgen vaak meer voordelen!
 • Ga voor seizoensgebonden voeding: ben je het winkellijstje aan het maken? Ga dan op zoek naar receptjes met seizoensgebonden voeding. Deze is vaak het goedkoopst en zelfs het lekkerst. Hou zeker ook promoties in het oog!

Op zoek naar een woning en al een regio in gedachten? Ontdek hoeveel de woningprijzen bedragen in jouw droom buurt