Select Page

Kosten bij de aankoop van een huis

Kosten bij de aankoop van een huis

Ga jij een eerste huis kopen? Proficiat! Houdt er wel rekening mee dat je naast het aankoopbedrag ook een budget moet voorzien voor de kosten die komen kijken bij de aankoop van een huis. We lijsten de kosten allemaal even voor je op.

Al de kosten voor de aankoop van je huis op een rijtje

Bij het aankopen van een huis komen wel wat kosten kijken. Geen paniek. In dit artikel nemen we je mee door al de kosten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een huis. Denk aan:

  • Het aankoopbedrag
  • Registratierechten / verkooprechten
  • Notariskosten
  • Kosten verbonden aan je hypothecaire lening

Nadat je je huis hebt aangekocht moet je ook rekening houden met kosten voor:

  • Inboedel
  • Verzekeringen
  • Maandelijkse kosten
  • Onroerende voorheffing

Het aankoopbedrag van je huis

Uiteraard moet je bij de aankoop van een huis het aankoopbedrag van de woning kunnen betalen. Je kan ervoor kiezen het aankoopbedrag volledig zelf bijeen te sparen, of zoals de meeste mensen doen, een lening afsluiten bij de bank.

Dit bedrag moet je binnen de 4 maanden na het afsluiten van je aankoopovereenkomst kunnen betalen aan de verkoper. Deze verkoop verloopt via een notaris, je betaalt dus in eerste instantie het bedrag aan je notaris die het bedrag zal overmaken naar de verkoper.

Het is niet mogelijk om vastgoed aan te kopen zonder de tussenkomst van een notaris. Met deze kosten moet je dus zeker ook rekening houden.

Registratierechten of verkooprechten bij de aankoop van een huis

Als je een huis koopt in België, moet je daar registratierechten op betalen. Dit is eigenlijk een soort belasting, want dit geld gaat naar de overheid. Hoeveel registratierechten je moet betalen is afhankelijk van percentages die door de wet zijn vastgelegd. Dat percentage is dan weer afhankelijk van het gewest, de staat van je woning, etc.

Koop je een eerste woning in Vlaanderen? Dan betaal je 3% registratierechten. Bij een energetische renovatie/ verbouwing betaal je slechts 1% registratierechten. Wie een tweede woning wil aankopen in Vlaanderen, betaalt dan weer 12% registratierechten.

Koop je een nieuwbouw in Vlaanderen dan betaal je geen registratierechten, maar wel 21% op de woning en de bouwgrond. Voor de aankoop van een sociale woning betaal je in Vlaanderen 1,5% registratierechten.

Kies je voor een woning in Wallonië of Brussel? Dan betaal je 12,5% registratierechten. In Wallonië kan dat ook verlaagd worden naar 6% als het om een bescheiden woning gaat.

Deze registratierechten moet je betalen aan je notaris na het opstellen van je notariële akte. Vaak 4 maanden na het afsluiten van de overeenkomst samen met het aankoopbedrag van je woning.

Notariskosten als je een huis koopt

Je betaalt je registratierechten aan je notaris, maar zoals eerder vermeld zijn deze eigenlijk voor de overheid. Daarom hebben we ze even opgesplitst. De kosten die rechtstreeks naar je notaris gaan zijn het ereloon van je notaris en de administratieve kosten.

Het ereloon van de notaris bedraagt gemiddeld 1% van het aankoopbedrag en is degressief. Hoe duurder het huis dat je koopt, hoe lager het percentage.

Boven op dit ereloon en de administratieve kosten betaal je 21% btw. Deze gaat dan weer naar de overheid.

Calculator om de volledige aankoopprijs van je woning te bepalen

Je kan er voor kiezen om dit allemaal met de hand te gaan uitrekenen. Maar om je tijd en rekenfouten te besparen, ontwikkelde notarissen een handige tool om alles op voorhand te berekenen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je kan de tool hier vinden: https://www.notaris.be/rekenmodules/aankoop

De kosten verbonden aan je hypothecaire lening

Meestal wordt er voor de aankoop van een woning een hypothecaire lening afgesloten. Met deze kosten moet je ook rekening houden bij de aankoop van een huis.

Want ook op een hypothecaire lening betaal je registratierechten. Deze bedragen ongeveer 1% van het ontleende bedrag. Daarnaast betaal je ook voor je inschrijving in het hypotheekregister. Deze kosten bedragen 0,3% van het ontleende bedrag.

Als laatste hypothecaire kosten moet je nog rekening houden met de kosten en het ereloon van je hypotheekbewaarder, de werkingskosten van je notaris, administratieve kosten en btw.

Extra kosten bij de aankoop van een huis

We zijn er bijna! Want naast de kosten voor de aankoop van je huis, zijn er nog andere kosten waarmee je rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Verzekeringskosten: brandverzekering, schuldsaldoverzekering
  • Je inboedel: koop je een eerste huis? Houdt dan rekening met kosten voor meubilair, keukenmateriaal…
  • Renovatiekosten: koop je een huis met nog wat werk aan? Voorzie dan een budget voor de renovaties

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog persoonlijke voorkeuren.

Koop je een huis? Dan betaal je onroerende voorheffing

Als laatste moet je ook rekening houden met een jaarlijkse kost. Je moet namelijk onroerende voorheffing betalen op je vastgoed. Dit bedrag wordt bepaald door het kadastraal inkomen en is een belasting die je betaalt aan de overheid.

Via een handige simulator van de Vlaamse overheid kan je je onroerende heffing berekenen. Je moet enkel het kadastraal inkomen van je woning kennen.

Je kan de tool hier vinden: https://belastingen.fenb.be/ui/public/ov/simulatie