Select Page

Hoeveel kosten bij aankoop huis: hier moet je rekening mee houden

Hoeveel kosten bij aankoop huis: hier moet je rekening mee houden

Hoeveel kosten er komen kijken bij de aankoop van een huis is afhankelijk van verschillende factoren. Zo krijgen mensen die hun eerste woning aankopen meer voordelen dan mensen die bijvoorbeeld een 2e verblijf aankopen. Dat doen ze om jonge kopers een eerlijkere kans te geven op een momenteel heel drukke huizenmarkt. Koop jij voor de eerste keer en huis? Wil je een extra verblijf kopen? We sommen even voor je op met welke kosten je rekening moet houden bij de aankoop van een huis.

Want bij het aankopen van een huis moet je niet enkel de aankoopprijs betalen, er komen nog verschillende kosten bovenop.

Wat bepaald de prijs van je woning?

Voor we aan de extra kosten beginnen, kijken we even naar de aankoopprijs van jouw woning. Want waarom kost een appartement in jouw gemeente evenveel als een villa op het plattenland? De prijzen op de huizenmarkt hebben alles te maken met vraag en aanbod. Hoe meer mensen er op een bepaalde plaats willen wonen, hoe duurder de woningen daar zijn. Maar er zijn ook nog andere factoren:

 • De ligging: een huis in de directe omgeving van een school, supermarkt, openbaarvervoer en andere voorzieningen, is vaak duurder dan een huis op een afgelegen locatie.
 • De omgeving: wil jij een huis in een rustige omgeving? Wees er maar zeker van dat je meer moet neertellen dan een woning die bijvoorbeeld in de omgeving van een autostrade is gelegen.
 • Het aantal slaapkamers: een rijhuis met 2 slaapkamers is vaak goedkoper dan een appartement met 3 slaapkamers, uiteraard is de grote en de luxe van deze slaapkamers ook een belangrijke factor.
 • De staat van de woning: helemaal klaar, nog wat opknapwerk of een hele renovatie? Een oudere woning kan je vaak aan een aantrekkelijk(ere) prijs kopen dan een nieuwbouw woning.
 • De staat van de keuken, badkamer en het dak: als je een huis moet renoveren, zijn de keuken, badkamer en het dak de grootste kosten. De staat van deze onderdelen kunnen de prijs enorm verlagen of verhogen.
 • De grootte van de tuin: heeft jouw woning een tuin of terras? Dan de prijs en waarde van jouw vastgoed een stuk hoger liggen. Vooral in drukke steden kan dit de prijs enorm opdrijven.

En zo verder. De prijzen op de huizenmarkt zijn enorm variabel en hangen af van veel verschillende factoren. Vind je niets in je eigen gemeente? Kijk dan misschien is naar buurgemeentes of pas je voorkeuren lichtjes aan!

Notariskosten bij de aankoop van een woning

Koop je een nieuwe woning? Dan is de eerste extra kost waar je rekening mee moet houden de notariskosten. Bij elke aankoop van vastgoed moet er namelijk een notariële akte worden opgesteld. Maar dat is niet alles wat je moet betalen aan je notaris.

In totaal moet je voor de kosten aan je notaris zo’n 10% rekenen van de aankoopprijs van je woning.

! Dit bedrag moet je zelf kunnen leggen en kan je niet lenen bij de bank.

Registratiebelasting of registratierechten

Bij de aankoop van vastgoed betaal je aan de Vlaamse overheid registratierechten of registratiebelasting. Deze bedragen vanaf januari 2022:

 • 3% voor je eerste woning
 • 1% bij een energetische renovatie van je woning
 • 12% voor andere woningen zoals tweede verblijven

Koop je eerste woning van €250.000? Dan moet je hierop €7500 betalen na het tekenen van de notariële akte.
Wil je een tweede woning aan de kust van €250.000? Dan moet je op een extra (!) €30.000 rekenen.

Het ereloon dat je moet betalen aan je notaris

Naast de registratierechten betaal je ook een ereloon of honorarium aan je notaris. Dit is een wettelijk vastgelegd bedrag en bedraagt gemiddeld 1% van de aankoopprijs van je woning. Hoe duurder de woning, hoe lager het percetage van het ereloon dat je moet betalen.

Alle notarissen vragen hetzelfde tarief. Het is dus niet nodig om op zoek te gaan naar ‘de goedkoopste’ notaris in je buurt.

Administratieve notariskosten

Je notaris is er niet voor niets. Hij of zij regelt de overschrijving van de akte, de inschrijving van je hypotheek, de uitreksels van het kadaster en veel meer. Daarnaast wordt er heel wat op zoek werk vericht en research gedaan. En dat heeft nauurlijk zijn prijs.

Voor de administratieve kosten van je notaris kan je je verwachten aan zo’n 650 tot 1250 euro boven de aankoopprijs, de registratiebelastingen en het ereloon.

Hypothecaire notariskosten

Als laatste betaal je aan je notaris ook de rechten voor de registratie van het hypothecair krediet (1%) en de hypothecaire inschrijvingsrechten (0,3% van het geleende kapitaal).

Bankkosten bij het kopen van een huis

Ga je voor de aankoop van je woning lenen bij de bank? Dan zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden.

Je eigen inbreng bij de aankoop van een woning

Om te beginnen moet je eerst een eigen deel kunnen inbrengen als je een woning wil kopen. Dit bedrag bedraagt 10% van de waarde van je woning. Wil je een woning kopen van €250.000? Dan verwacht de bank dat je zelf al €25.000 kunt neertellen om je notariskosten te kunnen betalen.

Dossierkosten bij de bank

Voor de bank je hypothecaire lening kan goedkeuren en uitbetalen, moet er een dossier worden opgesteld. Daarnaast wordt er ook een schatter aangesteld om de waarde van je vastgoed te bepalen. Hiervoor kan de bank maximaal een kost van €300 aanrekenen.

Extra kosten bij het aankopen van een woning

De kosten voor een stedenbouwkundige vergunning bij renovaties

Wil je een nieuwe veranda, andere ramen of werken laten uitvoeren? Dan moet je bij je gemeente een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Deze vergunningen brengen kosten met zich mee.

Verzekeringen bij het aankopen van een woning

Voor het afsluiten van een hypothecaire lening is een woon- / brandverzekering verplicht. De premie van deze verzekering is afhankelijk van verschillende factoren.

 • De ligging van je woning
 • De staat van je woning
 • De grootte van je woning

Houdt zeker rekening met deze kost als je een woning koopt.

Daarnaast zijn andere verzekeringen zoals een schuldsaldoverzekering en een verzekering tegen diefstal ook aangeraden.